EnergieHuis Slim Wonen: slim besparen en gratis voorlichting Stichting EnergieHuis Slim Wonen is een (onafhankelijke) samenwerking van, voor en door bewoners van 8 gemeenten in de regio. Je kunt er terecht voor informatie en advies over slim energie besparen in en om je woning. Gratis. En vrijblijvend. Vrijwillige energiecoaches zetten zich belangeloos in voor woningeigenaren, huurders en klein-MKB. Een van die energiecoaches woont in onze eigen wijk! Kim Mulder was al bespaarcoach en ze rondde eind juni haar opleiding tot  energiecoach af. We stelden haar een paar vragen.

Wat doet een energiecoach?

Energiecoaches helpen bewoners bij het zoeken naar mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te treffen in en om hun huis. Dat kan gaan over grote ingrepen, zoals stappen zetten om van het gas af te gaan, of kleine bespaartips, zoals het vervangen van lampen door ledverlichting. Iedere zaterdag van 11.00 tot 13.00 uur hebben we een spreekuur bij de bibliotheek in Nuenen. Je kunt daar gewoon binnenlopen, zonder afspraak, om je vragen en ideeën te bespreken. We gaan ook op afspraak bij mensen langs om advies op maat te geven. Daar betaal je dan een kleine bijdrage voor. Belangrijk om te weten is dat wij als energiecoaches dit werk vrijwillig doen én dat we onafhankelijk zijn. Je mag met onze adviezen doen wat je wilt.

Waarom ben jij energiecoach geworden?

Ik help graag mensen. Dat ik een bouwkundige achtergrond heb en ook wel iets afweet van installaties, helpt me bij mijn werk als energiecoach. Ik ben ervoor gevraagd door iemand van de gemeente. Die wilde het team graag uitbreiden met een vrouwelijke energiecoach en dat vond ik natuurlijk wel leuk. Ik heb eerst een verkorte opleiding tot bespaarcoach gevolgd en daarna
een uitgebreidere opleiding tot energiecoach. Ik vind het interessant om te zien hoe je met kleine ingrepen een groot verschil kunt maken.

Met wat voor vragen komen mensen bij jullie?

Vaak willen mensen wel graag energie besparen, maar weten ze niet zo goed waar ze moeten beginnen. Het lijkt altijd een goed idee om zonnepanelen te nemen, alleen levert het goed isoleren van je gevels of daken vaak sneller resultaat op. Wij kijken dan graag even mee. Daarnaast willen mensen vaak weten wat voor subsidiemogelijkheden er zijn.

Heb je nog een tip voor onze wijkgenoten?

gratis woonscanJazeker. Je kunt een gratis ‘woning QuickScan met Verbeterplan’ uitvoeren. Daarmee krijg je heel eenvoudig inzicht in je energieverbruik en slimme bespaar tips om je woning te verduurzamen. En: kom gerust eens langs op het spreekuur. Als ik er zelf niet ben, is er altijjd wel een andere energiecoach die je graag helpt. Ook tijjdens de zomermaanden is er iedere zaterdag een spreekuur in de bibliotheek van 11.00 tot 13.00 uur.

Meer informatie over het EnergieHuis Slim Wonen en de energiecoaches vind je in de bijgevoegde folder en op www.energiehuisslimwonen.nl.