Wijziging garantie-afwikkeling rookmelders
Na de start in 2013 werd eind 2018 het project ‘Nuenen Brandveilig’ afgesloten. Dit project was een initiatief van de gemeente Nuenen, Woningbouwvereniging Helpt Elkander en de brandweer, waarbij ruim 3.500 rookmelders werden geplaatst in meer dan 1.700 woningen. Deze rookmelders hadden een batterij met een levensduur van 10 jaar, die niet verwisseld kon worden. Nadien werden door vrijwilligers nog incidenteel rookmelders geplaatst of vervangen als deze binnen de garantietermijn uitvielen vanwege een defecte batterij. Vanaf 1 november 2024 is het niet meer mogelijk om zich via de gemeente Nuenen, het Hobbycentrum De Dorpswerkplaats, de wijk- en buurtverenigingen etc. aan te melden voor de plaatsing van nieuwe rookmelders of het verhelpen van storingen.
Batterij leeg?
Tijdens het project ‘Nuenen Brandveilig’ zijn uitsluitend rookmelders geplaatst van het merk Fire Angel, waarop aan de achterkant het typenummer staat vermeld (ST-620 of ST-622), het serienummer en de maand van het jaar waarop de rookmelder vervangen moet worden. Dit laatste is ook de uiterste datum waarop de garantietermijn van 10 jaar is afgelopen. Wanneer de rookmelder binnen deze garantietermijn gaat piepen, zonder dat er sprake is van brand, kan dat betekenen dat de batterij leeg is. Dit moet vanaf 1 november 2024 worden gemeld via de website van Fire Angel, www.fireangel.nl/ garantie. Deze fabrikant beoordeelt d.m.v. een invulformulier het beroep op garantie en stuurt dan een nieuwe melder toe die op simpele wijze weer op de montageplaat aan het plafond kan worden gedraaid.
Onderhoud en testen
Toesturen geschiedt overigens niet automatisch. Raadpleeg daarom de website van FireAngel waarop nuttige informatie staat over het afgaan van een rookmelder, terwijl er verder niets aan de hand is. Veelal zijn storingen te wijten aan het niet schoonmaken van de melder. Daarom het advies om regelmatig de stofzuiger 30 tot 40 seconden tegen de rookmelder te houden, wat voldoende is om het loszittende huisstof uit de sensor te verwijderen. En door maandelijks de testknop op alle rookmelders in de woning in te drukken, kun je zien of deze nog functioneren. Geeft de rookmelder geen piepsignaal meer en is de garantietermijn verstreken, dan rest niets anders dan een nieuwe rookmelder aan te schaffen. Stel dit niet uit, want uw leven en dat van uw medebewoners kan afhangen van een tijdige waarschuwing bij brand.
Het project
In 2012 is er binnen de gemeente Nuenen een project gestart “Nuenen brandveilig” met als doel het veiligheidsbewust zijn en de zelfredzaamheid binnen de gemeente te verhogen. Dit project is ontstaan vanuit de gemeente Nuenen en de brandweer en wordt met behulp van opgeleide vrijwilligers uitgevoerd.
Waarom?
Elk jaar zijn er in Nederland ongeveer 6000 woningbranden en vallen daarbij tussen de 45 – 60 slachtoffers. Deze slachtoffers komen vaak door verstikking (rook en dampen) om het leven omdat ze overvallen zijn door brand in hun slaap. Een rookmelder die - ongeveer 1,5 minuten na het ontstaan van de brand - gewaarschuwd zou hebben door een irritant geluid te produceren, had misschien hun leven kunnen redden. Als je slaapt werkt je reuk niet en is je gehoor verminderd actief. Daarom zou dus elk huis uitgerust moeten zijn met een rookmelder. Vanaf 2003 is dit al verplicht in nieuwe woningen. Het project Nuenen brandveilig wil in 2016 minimaal 60% van de woningen in Nuenen C.A. uitgerust hebben met rookmelders.
De snelheid van een brand
De snelheid van een brand wordt vaak onderschat. Een kleine brand heb je al na 1 minuut, de kamer staat dan al in lichterlaaie. Na 4 minuten heb je al een uitslaande brand waarbij de vlammen vanaf de buitenkant al goed te zien zijn. Dit komt omdat we in huis veel meer brandbare materialen hebben dan vroeger. Denk aan de stoffen stoelen en bankstel, de gordijnen, de wandkleden, de vloerkleden etc. Allemaal spullen die zeer brandbaar zijn.
De brandweer
Voordat de brandweer in actie kan komen moet deze natuurlijk eerst gewaarschuwd worden. Daarna hebben ze ongeveer een aanrijtijd nodig van 8-10 minuten (afhankelijk waar in Nuenen C.A.) om bij de brand te komen. Tot die tijd moet je jezelf in veiligheid brengen of beginnen met blussen.
Brand, dat overkomt mij het niet
“Ik ben altijd erg voorzichtig met vuur, een brand overkomt mij niet” zal u misschien wel denken. Wist u dat in de top 5 van het ontstaan van woningbinnenbranden staan:
- De wasdroger
- Elektrische apparaten die aan (Stand by) blijven staan
- Roken in bed
- Open vuur in huis, denk aan kaarsen
- De elektrische installatie in huis door slechte contacten of overbelasting en die daardoor oververhit raakt.
Niet alle zaken die hierboven staan heb je niet allemaal in de hand. Natuurlijk is het voorkomen van brand beter dan blussen, maar als er eenmaal brand is ontstaan dan moet je er van tussen.