Heeft u rookmelders gekocht via het project Nuenen Brandveilig of via de Nederlandse Brandwondenstichting? De meeste rookmelders hebben een garantie tot 2024, dit gaat natuurlijk gewoon door. Nieuwe aanmeldingen of storingsmeldingen dienen te worden doorgegeven via de gemeentelijke website of via het algemene telefoonnummer van de gemeente via 040-2631631.
Het project
In 2012 is er binnen de gemeente Nuenen een project gestart “Nuenen brandveilig” met als doel het veiligheidsbewust zijn en de zelfredzaamheid binnen de gemeente te verhogen. Dit project is ontstaan vanuit de gemeente Nuenen en de brandweer en wordt met behulp van opgeleide vrijwilligers uitgevoerd.
Waarom?
Elk jaar zijn er in Nederland ongeveer 6000 woningbranden en vallen daarbij tussen de 45 – 60 slachtoffers. Deze slachtoffers komen vaak door verstikking (rook en dampen) om het leven omdat ze overvallen zijn door brand in hun slaap. Een rookmelder die - ongeveer 1,5 minuten na het ontstaan van de brand - gewaarschuwd zou hebben door een irritant geluid te produceren, had misschien hun leven kunnen redden. Als je slaapt werkt je reuk niet en is je gehoor verminderd actief. Daarom zou dus elk huis uitgerust moeten zijn met een rookmelder. Vanaf 2003 is dit al verplicht in nieuwe woningen. Het project Nuenen brandveilig wil in 2016 minimaal 60% van de woningen in Nuenen C.A. uitgerust hebben met rookmelders.
De snelheid van een brand
De snelheid van een brand wordt vaak onderschat. Een kleine brand heb je al na 1 minuut, de kamer staat dan al in lichterlaaie. Na 4 minuten heb je al een uitslaande brand waarbij de vlammen vanaf de buitenkant al goed te zien zijn. Dit komt omdat we in huis veel meer brandbare materialen hebben dan vroeger. Denk aan de stoffen stoelen en bankstel, de gordijnen, de wandkleden, de vloerkleden etc. Allemaal spullen die zeer brandbaar zijn.
De brandweer
Voordat de brandweer in actie kan komen moet deze natuurlijk eerst gewaarschuwd worden. Daarna hebben ze ongeveer een aanrijtijd nodig van 8-10 minuten (afhankelijk waar in Nuenen C.A.) om bij de brand te komen. Tot die tijd moet je jezelf in veiligheid brengen of beginnen met blussen.
Brand, dat overkomt mij het niet
“Ik ben altijd erg voorzichtig met vuur, een brand overkomt mij niet” zal u misschien wel denken. Wist u dat in de top 5 van het ontstaan van woningbinnenbranden staan:
- De wasdroger
- Elektrische apparaten die aan (Stand by) blijven staan
- Roken in bed
- Open vuur in huis, denk aan kaarsen
- De elektrische installatie in huis door slechte contacten of overbelasting en die daardoor oververhit raakt.
Niet alle zaken die hierboven staan heb je niet allemaal in de hand. Natuurlijk is het voorkomen van brand beter dan blussen, maar als er eenmaal brand is ontstaan dan moet je er van tussen.
Het project Nuenen Brandveilig
Na de start in 2012 is men in 2013 bezig geweest om de vrijwilligers te trainen en het project uit te rollen. Men is begonnen met de kerkdorpen rond Nuenen omdat deze de langste aanrijtijd hebben van de brandweer. In 2014 zal het project gestart worden in Nuenen en dus ook binnen onze wijk.
Het project Nuenen Brandveilig, hoe zal dat bij ons in wijk gaan?
- Binnen de wijk is huis aan huis een folder verspreidt worden waarin ook een vragenlijst is opgenomen met vragen over de (brand) veiligheid in uw woning. Deze vragen dient u te beantwoorden.
- De vrijwilligers komen daarna langs om te vragen of u een afspraak wilt maken voor een huisbezoek om u zo goed mogelijk te kunnen adviseren over de veiligheid in uw huis. Dit zal gedaan worden aan de hand van de door u ingevulde vragenlijst uit de folder. Daarnaast zal u geadviseerd worden over het aantal en de plaatsing van rookmelders in uw woning. Uw deelname is geheel op vrijwillige basis.
- Op de afgesproken datum en tijd komen er altijd 2 opgeleide vrijwilligers op huisbezoek. Ze kunnen zich legitimeren met een pasje. Ze bespreken de veiligheid in huis en geven u adviezen. Indien gewenst kunnen ze direct de rookmelders voor u plaatsen. Deze zijn niet gratis, u dient de geplaatste rookmelders direct te betalen aan de vrijwilligers. Op dit moment kost de 1e rookmelder 17,50 euro en de volgende daarna 15 euro per stuk. Montage is gratis. Na afloop van het bezoek krijgt u een afdruk van het bezoekrapport dat de vrijwilligers hebben ingevuld.
Ik heb al een rookmelder, is het dan toch zinvol dat ik meedoe met dit project?
Ja, u krijgt veel meer adviezen over de veiligheid in uw huis dan alleen over de rookmelder: Hangt de rookmelder van u wel op de goede plaats? Aan het plafond en niet in de hoek? Werkt hij nog? Vragen die de vrijwilligers allemaal voor u kunnen beantwoorden. De rookmelders die door de vrijwilligers geplaatst worden zijn gekeurd en aanbevolen door de Brandweer en hebben een levensduur van 10 jaar. U hoeft er dus geen batterijen in te vervangen. Wel dienen de rookmelders elke maand getest te worden door het knopje in te drukken (bijvoorbeeld als op de 1e maandag van de maand het luchtalarm afgaat) en stofvrij gemaakt te worden met een kleine borstel op de stofzuiger.
Als u de huis-aan-huis brief nog eens door wil lezen, klik dan HIER.