Refelingse Erven Leenpoule

Wat zit er allemaal in de leenpoule? Klik hier voor het schema.

Veel gereedschap wordt maar een enkele keer gebruikt of alleen in bepaalde seizoenen. Denk hierbij in de herfst aan een bladblazer/zuiger om bladeren bij elkaar te blazen of een vlakzuigende dompelpomp om het water van het dak te halen om de bladeren / eikels van je dak te kunnen verwijderen. Of een kruiwagen wanneer de tuin veranderd wordt. Natuurlijk kunnen we allemaal het gereedschap zelf aanschaffen, huren of lenen, maar binnen de wijkvereniging “Refelingse Erven” hebben we een leenpoule opgezet. Nu is het mogelijk dat de leden van de wijkvereniging de gereedschappen dicht bij huis lenen voor een dagdeel of langer in overleg als ze deze nodig hebben.

Geld en ruimte

Niet iedereen hoeft dan het gereedschap aan te schaffen (geld) en te bewaren (ruimte) dat maar kort of eenmalig nodig is. In de leenpoule zouden bijv. kunnen zitten: - bladblazer - vlak zuig dompelpomp - kruiwagen - aanhangwagen, partytent, tent - grondboor - verticuteer hark - elektrische heggenschaar - motorzaag - afkortzaag. - andere gereedschappen ……….. Wat voor gereedschap of spullen heeft u in de berging liggen die ooit zijn aangeschaft en daarna bijna niet meer gebruikt maar waarmee andere wijkbewoners geholpen kunnen worden? Het systeem is zo opgezet dat leden van de wijkvereniging die gereedschap of andere zaken ter beschikking willen stellen, voor deze leenpoule zelf kunnen bepalen of ze dit gratis willen doen of dat ze er een kleine vergoeding voor willen hebben. Een lijst van gereedschappen / spullen die in de leenpoule worden aangeboden staat hier gepubliceerd. Reserveren, het uitgeven en bewaren van de gereedschappen ligt bij de eigenaar. Bewoners die geen lid zijn van de wijkvereniging dienen een (extra) vergoeding te betalen voor het gebruik.

Voorbeeld:

Ik heb een vlak zuig dompelpomp in mijn bezit om het water van mijn dak te kunnen pompen om daarna de bladeren van het top dak te kunnen halen. Deze pomp pompt het water tot 3 mm weg van het dak (bijna droog) waardoor de bladeren gemakkelijk van het dak kunnen worden gehaald om verstopping van de afvoerpijp en daardoor lekkage te voorkomen. Zelf gebruik ik deze dompelpomp maar 2x per jaar (incl. de buren). RE-leden kunnen deze pomp bij mij lenen tegen een vergoeding van 5 euro voor 1 dagdeel (4 uur). Niet leden betalen 10 euro. Het is goedkoop en snel te halen omdat het lekker dicht bij huis is.

U kunt vanaf nu uw materialen die u eventueel beschikbaar wilt stellen voor de leenpoule mailen naar de webmaster, voorzien van de benodigde gegevens (zie schema). De te vragen vergoeding mag iedereen zelf bepalen. Er wordt vanuit gegaan dat verbruiksmaterialen die nodig zijn in overleg met de uitlener terug betaald worden. Een aantal dezelfde gereedschappen verdeeld over de wijk is natuurlijk prima.

Het gebruik van de leenpoule:

  • Het gebruik van de leenpoule is voorbehouden aan bewoners van de Refelingse Erven.
  • Neem (het liefst ruim) van te voren contact op de uitlener of het gereedschap of hulpmiddel beschikbaar is en wanneer je het kan ophalen (zie schema).
  • Spreek de vergoeding af. Leden van onze wijkvereniging De Refelingse Erven betalen geen of een lagere gebruikersvergoeding.
  • Breng het gereedschap of hulpmiddel schoon op het afgesproken tijdstip terug.
  • Heb je de materialen door omstandigheden langer nodig bel dan altijd even aan het eind van de afgesproken leen periode naar de uitlener of je de materialen nog langer kan behouden.

Wat als er iets kapot of mis gaat?

Hierover moeten afspraken gemaakt worden met degene die de materialen van leent. In principe valt het toebrengen van schade aan eigendommen van een derde onder de AVP (AansprakelijkheidsVerzekering Particulieren). Het is wel aan te raden om het te claimen bij de Inboedelverzekering, want die vergoedt vaak de nieuwwaarde in plaats van de dagwaarde. Bij veel verzekeraars staat in de voorwaarden dat ook meegenomen zijn de zaken van derden die de verzekerde in beheer heeft (en dus in de woning). Daarnaast zijn eigendommen die zich tijdelijk elders bevinden vaak ook verzekerd in een ander gebouw. Even nakijken in de voorwaarden dus, voordat tot uitlenen wordt overgegaan, en maak goede afspraken met de andere partij.
2005 Valley Media Productions
HomeWijkVerenigingAgendaContact